Mat och bak

Efter att ha misslyckats med flera kakor började jag ge upp hoppet om att få ihop alla kakor till söndagens öppna hus hemma hos mig. Men ikväll hände det! Jag har bakat chokladsnurror och de blev supersnygga!



Chokladsnurror
ca 80 st

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

1. Hacka samman mjöl, socker och smör.
2. Dela degen i två bitar. Blanda ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao.
3. Kavla ut de båda degarna till avlånga plattor, ca 15x40 cm. Lägg den mörka degen på den ljusa och rulla ihop dem på längden. Låt rullen ligga kallt ca 1 timme.
4. Skär rullen i 3-4 mm tjocka skivor. Lägg kakorna på smord plåt eller bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 6 minuter.

* * * * *

Jaha, då var det dags igen att misslyckas med en småkaka. Hur är det möjligt att det blir så dåligt när jag följer receptet? Om nån har svaret får ni mer än gärna berätta för mig vad jag gör för fel! Idag vågar jag bjuda på en bild på de misslyckade kakorna. Och för att ni ska förstå vidden av mitt misslyckande visar jag även bilden på hur det är tänkt att de ska se ut... Jag och min syster provsmakade dock kakorna och de var himla goda! Kan man tänka sig att smak går före utseende?

Recept från boken "Sju sorters julkakor"
Mina otroligt fula kakor...

Som tur är så gav jag inte upp med bakandet efter detta utan lyckades ganska bra med nästa sort - snickerskakor. När jag var på dop tidigare i vår åt jag dessa ljuvliga kakor och jag är så glad att jag fick receptet.

Snickerskakor
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl riven kokos
10 dl rice krispies
250 g ljus choklad
1,5 dl salta jordnötter

1. Smält jordnötssmör, sirap och socker under omrörning.
2. Rör ner vaniljsocker, kokos och rice krispies.
3. Bred ut smeten i långpanna med bakplåtspapper.
4. Smält chokladen och bred ut över kakan. Häll över jordnötterna.
5. Låt kallna och skär i bitar.

Snickerskaka

* * * * *

Idag öste regnet ner och istället för att vara ute i trädgården bakade jag. Jag provade ett nytt recept och min syster fick provsmaka kakorna när de var klara. De blev godkända!

Citronkaka med vallmo
ca 30 st

200 g smör eller margarin
90 g florsocker
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
Lemon curd
Blåa vallmofrön

1. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Rör ner vetemjölet och rör till en smidig deg.
2. Rulla små bollar och lägg i små pappersformar. Gör en liten fördjupning med fingret i varje kaka. Fyll med lemon curd och strö över lite vallmofrön.
3. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

Citronkaka med vallmo

* * * * *

Det är många år sen jag gjorde egen saft men nu var det dags igen! Rabarbersaften har jag gjort många gånger tidigare och det kändes bra att återuppta bekantskapen med det här receptet. Det går åt ganska mycket rabarber vilket passar bra eftersom min tanke är att jag ska ta hand om all rabarber i år.

När det kommer till flädersaften så var det första gången jag gjorde den. Själv äger jag två fläderbuskar men de är bara ett år gamla och hade inte tillräcklig många blomklasar. Vad göra? Jag stal av grannen... De har en jättefin fläderbuske som har grenar som hänger över på min tomt. De kan ju ändå inte nå de blomklasarna tänkte jag och gjorde saft!

Mina egna rabarber
Rabarbersaft på gång
Grannens fläderbuske
Flädersaft på gång

Rabarbersaft
3 l skurna rabarber
2 st citroner
2 l vatten1
1,5 kg strösocker
40 g citronsyra

1. Skiva citronerna och lägg i en bunke tillsammans med skurna rabarber och citronsyra.
2. Koka upp vattnet och häll över.
3. Täck och låt stå ett dygn.
4. Sila saften och rör i sockret. Häll upp på flaskor.


Fläderblomssaft
30 st fläderblomsklasar
3 st citroner
1,5 l vatten
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra

1. Lägg blomklasarna i en bunke som rymmer minst 5 liter.
2. Tvätta av citronerna i varmt vatten och skiva tunt. Lägg tillsammas med fläderblommorna.
3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll vätskan över blommor och citroner.
4. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp på flaskor.

* * * * *

Om någon vecka är det dags för "Sju sorters kakor i Kävra" igen och det är hög tid att börja baka. Min tanke är att jag inte ska baka några kakor som jag gjorde till förra tillfället utan att jag nu ska prova nya sorter.

Jag har letat runt på nätet för att hitta recept och chokladprickarna blev fina men de prickiga kakorna blev så fula att jag inte ens kan lägga upp en bild... Jag provåt dock en nyss och god var den! Nu ska jag försöka komma på vad jag kan ha gjort för fel och så får jag göra ett nytt försök!

Redo att baka i mitt nya förkläde!
Chokladprickar redo att gräddas
Färdiga chokladprickar

Chokladprickar
Ca 20 st

75 g mjukt smör
3 msk grädde
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Pärlsocker

1. Rör ihop smöret med grädde, kakao och vaniljsocker.
2. Rör i mjölet och arbeta ihop en smidig deg.
3. Rulla små bollar och tryck ner dem lätt i pärlsockret.
4. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 12 minuter.

* * * * *

I år har jag lovat mig själv att försöka ta tillvara på allt i min köksträdgård. Rabarbern växer så det knakar och det går inte att äta hur mycket rabarberpaj som helst. Som tur är så har jag fått ett fantastiskt recept på rabarberlemonad från en gammal kollega. Denna lemonad är somrig, god och har en härlig färg!

Rabarberlemonad
2 l vatten
500 g rabarber
2 dl socker
3 citroner eller lime
1 dm skalad och riven ingefära

1. Koka upp vatten och socker och dra av från spisen.
2. Häll i övriga ingredienser.
3. Lägg på locket och låt stå över natten.
4. Sila och häll upp på flaskor.
5. Ställ i kylen eller frys in.



* * * * *

Hösten 2013 bestämde jag mig för att bli bättre på att baka. Jag bjöd in till "Sju sorters kakor i Kävra" och sen satte jag fart att baka småkakor!

Finska pinnar
Hallongrottor

Chokladkakor med pistagenötter
Sju sorters kakor i Kävra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar